De juRe Alapítvány

A SÉRÜLT EMBEREK JOGAIÉRT

Kontrasztos változat gyengénlátóknak   Könnyített olvasmány értelmi sérülteknek és gyerekeknek   Projects of De juRe Alapítvány (DRA-Hungary)
RÓLUNK
 Aktualitások
 Sajtószoba
 Támogatóink
 Partnereink
 Dokumentumok
 Kapcsolat
KÖZÖS A VILÁGUNK
 Tevékenységeink
 Módszertani munka
 Pedagógusoknak
 Kiadványaink
 Képgaléria
 Fórum
SZOLGÁLTATÁSAINK
 Jogi segítség
 Törvénytár
 Gyakori kérdések

Egyetlen világ van,
s valamennyiünknek  abban kell élnünk!
De juRe Alapítvány, logó

Látogatások száma:
látogató számláló

www.pafi.hu

Jogi segítség


A De juRe Alapítvány 2000 óta működteti a DE FACTO JOGI TANÁCSADÓ IRODÁt, ahol készséggel fogadnak mindenkit, aki úgy érzi, hogy fogyatékossága miatt érte hátrányos megkülönböztetés az élet bármely területén (munkavállalás, üdülés, közlekedés, oktatás, szabadidő eltöltés stb.). Az IRODA munkáját dr. Szatmári Éva és dr. Peszlen Zoltán ügyvédek segítik.

A megkeresés történhet e-mailen, telefonon vagy levélben. Az első jelentkezést követően személyes találkozásra is sor kerülhet. Bármely formában is, a megkereső fél részére a szolgáltatás ingyenes.

Általánosságban elmondható, hogy a fogyatékos emberek igen gyakran érzik úgy, hogy az adott, egyébként bárkivel előforduló méltánytalan, igazságtalan vagy jogsértő helyzetbe csakis fogyatékosságuk miatt sodródtak bele. Az esetek nagy részében azonban az a tapasztalat, hogy pl. egy tartásdíjfizetés elmulasztásának csak sajnálatos, úgymond "melléklelete", hogy a tartásra szoruló gyermek fogyatékos. Ugyanígy, egy, az életet ellehetetlenítő, összeférhetetlen szomszéd sem kifejezetten azért zaklat egy családot, mert ott fogyatékos gyermek van (aki amúgy képtelen bármiféle egészséges, hangos "rosszalkodásra", amit a szomszédok egyébként felróhatnának). Önkormányzatok sem mindig azért tagadják meg pl. a földszinti lakáshoz való jutást, mert érzéketlenek a fogyatékosság okozta extra problémákra stb., stb. stb.

Tehát, ha valaki hozzánk fordul, előbb azt kell eldöntenünk, hogy valóban felfedezhetők-e a fogyatékossággal összefüggésben lévő, amiatti hátrányos megkülönböztetés gyanújelei. Ha nem, megpróbálunk a konkrét esetre vonatkozó, orvoslási lehetőséget nyújtó hivatali szervről és a kapcsolatos teendőkről, érthető nyelven felvilágosítást adni. Ha viszont diszkriminációgyanús az eset, akkor további adatok, részletek, információk, dokumentációk bekérése a következő lépés. Sokan már ezen a ponton megrettennek, s elállnak személyük felfedésétől és a körülmények alapos feltárásától. Aki felvállalja, azzal a soron következő lépés a személyes találkozó lehet.

A beérkezett leveleket természetüktől függően az ügyvéd mellett orvos és pszichológus is megnézi. Legyen szó személyes találkozásról vagy levélben elküldött válaszról, mindig külön hangsúlyt fektetünk az érthető nyelvű, emberséges és bátorító hangnem használatára.

Milyen ügyekben NEM tudunk segíteni:

  - elmaradt tartásdíjak

  - zaklató szomszédok

  - igazságtalannak érzett bírói döntés

  - elégtelen szociális támogatás az önkormányzattól

  - orvosi szakértői vizsgálat eredményének megváltoztatása

  - folyamatban lévő perekhez gyors ügyvédi segítség

A DE FACTO JOGI TANÁCSADÓ IRODÁhoz éves szinten 20-30 jogi témájú megkeresés érkezik. Javarészt elektronikus levélben fordulnak az IRODÁhoz tanácsért, segítségért. A jogsegélyszolgálat célja, hogy az érintettek minél gyorsabban jussanak pontos információkhoz. Munkatársaink fontosnak tartják, hogy a változó szociális és egészségügyi, családvédelmi és különböző fogyatékossággal kapcsolatos jogszabályi változásokról naprakész információkkal tudjanak szolgálni.

Ha jogi segítségre van szüksége, írjon a De juRe Alapítvány e-mail címére: info@drahu.org.hu

A De juRe Alapítvány emblémája

De juRe Alapítvány 2011. | Minden jog fenntartva.
1112 Budapest, Neszmélyi út 36. - Email: info@drahu.org.hu - Technikai probléma jelentéséhez klikk ide!