Sikertörténetünk: De juRe Alapítvány vs. Centrál Kávéház

2000-ben indítottunk pert a Centrál Kávéház ellen, a kerekesszékkel megközelíthetetlen, alagsorban kialakított mosdója miatt, mert a helyiségbe csak 27 lépcsőfok megtételével lehetett lejutni.

A másodfokú bíróság ítéletében kimondta, hogy AZ AKADÁLYMENTESÍTÉS ELMULASZTÁSA ÖNMAGÁBAN MEGTEREMTETTE AZ EMBERI MÉLTÓSÁGHOZ VALÓ JOG SÉRÜLÉSÉNEK LEHETŐSÉGÉT. Leszögezte azt is, hogy a működtető felelőssége biztosítani az adott szolgáltatás feltételeit, függetlenül attól, hogy tulajdonos-e, vagy nem (hiszen az étterembe betérő vendég nem az épület tulajdonosával vagy az építési engedélyt hibásan kiadó hatósággal kerül kapcsolatba - jogi nyelven: jogviszonyba -, hanem az étteremmel).

A bíróság egyértelműen leszögezte, hogy mivel a Magyar Köztársaság Alkotmánya tiltja a bármilyen alapon történő megkülönböztetést, a kávéház diszkriminációt követett el. A szolgáltató ugyanis KÖTELES MINDENKI SZÁMÁRA AZONOS SZÍNVONALÚ SZOLGÁLTATÁST NYÚJTANI, TEKINTET NÉLKÜL ARRA, HOGY VALAKI PL. KEREKESSZÉKBEN ÜLVE ÓHAJTJA AZT IGÉNYBE VENNI, VAGY NEM.

Bízunk benne, hogy talán precedensértékű ítélet született...

grafika: Idős korában Önnek is szüksége lesz akadálymentes épületekre

HA ELŐBB NEM, IDŐS KORÁBAN ÖNNEK IS
SZÜKSÉGE LESZ AKADÁLYMENTES ÉPÜLETEKRE. CSAKÚGY, MINT NEKÜNK MOST.
MIÉRT VÁRNA TÉTLENÜL?


NAVIGÁCIÓ

FŐMENÜ

Vissza az előző oldalra

Vissza a drahu.org.hu honlapra

Ugrás a lap tetejére

De juRe Alapítvány 2011. | Minden jog fenntartva.
1112 Budapest, Neszmélyi út 36. - Email: info@drahu.org.hu - Technikai probléma jelentéséhez klikk ide!