De juRe Alapítvány

A SÉRÜLT EMBEREK JOGAIÉRT

Kontrasztos változat gyengénlátóknak   Könnyített olvasmány értelmi sérülteknek és gyerekeknek   Projects of De juRe Alapítvány (DRA-Hungary)
RÓLUNK
 Aktualitások
 Sajtószoba
 Támogatóink
 Partnereink
 Dokumentumok
 Kapcsolat
KÖZÖS A VILÁGUNK
 Tevékenységeink
 Módszertani munka
 Pedagógusoknak
 Kiadványaink
 Képgaléria
 Fórum
SZOLGÁLTATÁSAINK
 Jogi segítség
 Törvénytár
 Gyakori kérdések

Egyetlen világ van,
s valamennyiünknek  abban kell élnünk!
De juRe Alapítvány, logó

Látogatások száma:
látogató számláló

www.pafi.hu

KÖZÖS A VILÁGUNK!

Ahhoz, hogy a sérült emberek Alkotmányban rögzített emberi és állampolgári jogai ne csorbulhassanak, fontos, hogy a tévhitek és hamis mítoszok helyét elfoglalják a tények.

 Talán még ennél is fontosabb azonban, hogy a fogyatékosságot ne pusztán orvosi, pszichológiai, gyógypedagógiai, hanem elsősorban emberi jogi kérdésként kezeljük. Sérültségre való tekintet nélkül mindenkinek joga van az emberi méltósághoz és a szabad önrendelkezéshez!


- A fogyatékosság leggyakrabban valamilyen betegség, másodsorban veleszületett ok, harmadrészben pedig baleset következménye.

- A fogyatékossággal élők között, az össznépességgel ellentétben, több a férfi.

- A sérült emberek közül kortársaikhoz viszonyítva lényegesen kevesebben élnek párkapcsolatban.

- Alacsony az önálló, saját háztartásban élők aránya, a lakások állaga, komfortfokozata pedig lényegesen rosszabb az országos átlagnál.

- A fogyatékos embereknek sokkal rosszabbak az iskolázottsági és foglalkoztatási mutatói is, ennek következtében jövedelmük, a megszerezhető juttatásokkal együtt sem éri el a népességi átlagot.

- Az iskoláztatási és foglalkoztatási hátrányok leginkább az értelmi fogyatékosokat sújtják. Magyarországon a sérült emberek több mint tíz százaléka ma is intézetben él.

Egy idős néni, egy gyerekkocsis kismama és egy tolószékes asszony láthatóak számtalan felhőkarcoló előtt, amelyekbe csak lépcsősorokon keresztül lehetne eljutni

AZ AKADÁLYMENTESSÉG NEM CSAK A MOZGÁSSÉRÜLT EMBEREK ÉLETÉT KÖNNYÍTI MEG!

Grafika: Várhelyi Petra

De juRe Alapítvány 2011. | Minden jog fenntartva.
1112 Budapest, Neszmélyi út 36. - Email: info@drahu.org.hu - Technikai probléma jelentéséhez klikk ide!