Közös a világunk

Ugrás a menüpontokhoz

Vissza a főmenüre

Ahhoz, hogy a sérült emberek Alkotmányban rögzített emberi és állampolgári jogai ne csorbulhassanak, fontos, hogy a tévhitek és hamis mítoszok helyét elfoglalják a tények.

Talán még ennél is fontosabb azonban, hogy a fogyatékosságot ne pusztán orvosi, pszichológiai, gyógypedagógiai, hanem elsősorban emberi jogi kérdésként kezeljük. Sérültségre való tekintet nélkül mindenkinek joga van az emberi méltósághoz és a szabad önrendelkezéshez!


- A fogyatékosság leggyakrabban valamilyen betegség, másodsorban veleszületett ok, harmadrészben pedig baleset következménye.

- A fogyatékossággal élők között, az össznépességgel ellentétben, több a férfi.

- A sérült emberek közül kortársaikhoz viszonyítva lényegesen kevesebben élnek párkapcsolatban.

- Alacsony az önálló, saját háztartásban élők aránya, a lakások állaga, komfortfokozata pedig lényegesen rosszabb az országos átlagnál.

- A fogyatékos embereknek sokkal rosszabbak az iskolázottsági és foglalkoztatási mutatói is, ennek következtében jövedelmük, a megszerezhető juttatásokkal együtt sem éri el a népességi átlagot.

- Az iskoláztatási és foglalkoztatási hátrányok leginkább az értelmi fogyatékosokat sújtják. Magyarországon a sérült emberek több mint tíz százaléka ma is intézetben él.

A karikatúrán idős asszony, kisgyermekes anya és kerekesszékes ember ácsorognak hatalmas épületek tövében, amelyekbe csupa-csupa lépcsősor vezet

AZ AKADÁLYMENTESSÉG NEM CSAK A MOZGÁSSÉRÜLT EMBEREK ÉLETÉT KÖNNYÍTI MEG!


MENÜ

KÖZÖS A VILÁGUNK

TEVÉKENYSÉGEINK

MÓDSZERTANI MUNKA

PEDAGÓGUSOKNAK

KIADVÁNYAINK

KÉPGALÉRIA

FÓRUM


NAVIGÁCIÓ

FŐMENÜ

Vissza az előző oldalra

Vissza a drahu.org.hu honlapra

Ugrás a lap tetejére

De juRe Alapítvány 2011. | Minden jog fenntartva.
1112 Budapest, Neszmélyi út 36. - Email: info@drahu.org.hu - Technikai probléma jelentéséhez klikk ide!