Pedagógusoknak

Ugrás a menüpontokhoz

Vissza a főmenüre

Tanácsok pedagógusok számára, amelyek megkönnyíthetik a sérült gyermek elfogadását

Ha Ön pedagógusnak készül, választott szakmája szerint fog kicsiket vagy nagyobbakat nevelni. Gondolkodása befolyással lesz az ő gondolkodásukra. Ha Ön elfogadja az osztályába, csoportjába bekerülő, sérült gyermeket, a növendékei ezt fogják követendőnek tekinteni. (Ajánlott segédletünk: Könnyített olvasmány gyermekek és értelmi sérültek számára)

Minden sérült gyermeknek számos orvosi lelete van. Kérje el azokat, és magyaráztassa el az iskolai orvossal, mit jelentenek!

Alaposan kérdezze ki a szülőket a gyermek szokásairól, esetleges furcsaságairól, a különös figyelmet igénylő részletekről! Jegyezze fel a diéta, gyógyszerszedés, segédeszközhasználat stb. részleteit.

Ismerkedjék meg a segédeszközökkel (hallókészülék, mankó, kerekesszék, beszélőgép stb.), magyaráztassa el működésüket, a leggyakoribb problémákat, s azok kijavítási módját.

Kérdezze meg, milyen probléma esetén milyen szakemberhez célszerű fordulnia, s lépjen kapcsolatba azokkal, akik már jól ismerik a gyermeket.

Évente kétszer szervezzenek találkozót mindazokkal, akik a gyermekkel foglalkoznak (logopédus, gyógytornász, védőnő stb.). Sok hasznos tudnivalóval segíthetik egymás munkáját!Az 1993. évi LXXIX. számú közoktatási törvény módosításáról rendelkező 2007. évi LXXXVII. törvény a fejlesztő iskolai oktatás bevezetésével megnyitotta az iskolák kapuit a súlyosan sérült gyermekek előtt is. Nem kell többé rejtegetve, szegregáltan felnőnie annak a gyermeknek, aki valamilyen érzékszervi, értelmi, érzelmi, vagy testi fogyatékossággal jött a világra. A normál gyermekközösség részeként kaphatja meg a számára szükséges speciális képzést, oktatást, foglalkoztatást, fejlesztést.

A normál közösségben oktató, nevelő pedagógusok, óvónők és gondozónők is bármikor szembetalálkozhatnak ezután sérült gyermekkel.

Egy fontos, sose feledjék: sérült vagy nem, minden gyermek egyformán éhes a szeretetre, elfogadásra, s arra, hogy a többiekkel közös világban élhessen. Mert egyetlen világ van, s valamennyiünknek abban kell élnünk.


MENÜ

KÖZÖS A VILÁGUNK

TEVÉKENYSÉGEINK

MÓDSZERTANI MUNKA

PEDAGÓGUSOKNAK

KIADVÁNYAINK

KÉPGALÉRIA

FÓRUM


NAVIGÁCIÓ

FŐMENÜ

Vissza az előző oldalra

Vissza a drahu.org.hu honlapra

Ugrás a lap tetejére

De juRe Alapítvány 2011. | Minden jog fenntartva.
1112 Budapest, Neszmélyi út 36. - Email: info@drahu.org.hu - Technikai probléma jelentéséhez klikk ide!